Celkom dlho som nič nenapísal, ale to asi bude tým, že som ležal v posteli a liečil sa. V pondelok ma prepadli bolesti hrdla, tak som si kúpil čaj a hrnček a začal si variť čaj k tomu pridal Neo Angin a Nurofen. No a to bola náplň práce posledných pár dní, okrem včera večera, keď ma Igor presvedčil, aby sme sa išli pozrieť na Japonský večer na internáte Waldhausweg. Asi pred dvoma týždňami sme sa boli pozrieť na Madagaskarský večer (ten sa konal u nás v Heimbare) a celý večer pozostával z prednášky o krajine. Japonský večer bol však o niečom inom. Odohrával sa v pomerne malej spoločnej kuchyni na internáte Waldhausweg (to je asi tretia zástavka autobusu od campusu). Keď sme dorazili niečo po pól siedmej bola kuchynka už prepchaná a ľudí len pribúdalo (na tom Madagaskarskom večeri nás bolo asi 5). Stretli sme aj Jura (Slovák, ktorý skončil medicínu v Prahe a teraz prišiel robiť sem) s holkou (Češka) a Honzu (iný, nie náš Honzík). Program sa začal s klasickým hodinovým meškaním oproti oproti programu (všetky akcie zábavného charakteru tu majú viac-menej presne hodinové meškanie). Po krátkych úvodných rečiach sa prešlo k tomu najdôležitejšiemu, výrobe sushi. Miestny Japonci nám predviedli ako na to a po krátkom čakaní v rade sme sa predrali na radu aj my (Igor a ja). Výroba je pomerne jednoduchá (za predpokladu, že vám všetky suroviny niekto prichystá a stojí nad vami Japonec, ktorý do toho po nemecky kybicuje). Na kúsok riasy dáme ryžu, je vhodné ryžu čo najviac rozprestrieť, aby tvorila akýsi obal pre zbytok. Ďalej pridáme podľa chuti: kukuricu, avokádo, uhorku, údeného lososa, surové krevety, tuniaka (toto bol náš výber, som si istý, že v Japonsku pridávajú rôzne druhy rýb a morských potvor). Ďalej je potrebné sushi zrolovať do trubičky (to je asi najťažšia časť prípravy). Zrolovanie prebieha asi takto: na bambusovej podložke zvanej maki su, je položená riasa aj s náplňou. Najprv je potrebné vytvoriť pomocou podložky akési prvé prehnutie. Po prvom prehnutí je treba potrebné riasu posunúť viac na kraj, inak by si človek zroloval riasu aj s podložkou. Následne je potrebné riasu úplne zakrútiť (v podložke) a poriadne stisnúť (aby sa nerozbalila, ked odtočíte podložku). Zvyčajne sa roluje pomerne široký plát riasy, my sme mali ovšem k dispozícii úzke kusy, takže nemalo žiaden zmysel ich krájať. Na prvý pokus nám s tým pomáhal Japonec, ale aj tak vyzeralo Igorove suši ako všetko možné, len nie úhľadná trubička. Pri druhom pokuse som to už zobral do svojich rúk a vyzeralo to pomerne profesionálne. Ja som si dal prvé sushi s krevetami a druhé som pomiešal krevety a lososa. Sushi sa podáva so sójovou omáčkou (shoyu) a s wasabi (strašne pálivá omáčka). Ja som pravdaže vynechal wasabi a pochutnal si nepikatných kúskoch sushi (inak tento typ sushi sa nazýva maki). Asi okolo ôsmej sme sa rozpŕchli (už nebolo z čoho robiť ďalšie sushi), ale ešte pred odchodom som povedal jednému Japoncovi obligátne "Arigató" (pochválil ma za dobrú Japončinu) a po päťminútovej ceste späť sme už boli na internáte (ovšem bohatší o japonský zážitok).
PS: Obrázky sú iba ilustračné :)
Prihlásiť na odber:
Zverejniť komentáre (Atom)
1 komentár:
Clovece ryzu mi ani nespominaj! Ale naucil som sa jest palickami... co mi zostavalo ked som chcel prezit.
d
Zverejnenie komentára